Το χωριό

Το χωριό
  • Ιστορικά Στοιχεία

Η Αγία Άννα είναι ένα ορεινό χωριό χτισμένο στις πλαγιές του Κεντρικού Ελικώνα κάτω από την ψηλότερη κορυφή του την Παλιοβούνα.
Το υψόμετρο του καταγράφεται από τα 700 το πρώτο σπίτι στο χαμηλότερο σημείο έως τα 750μ στο τελευταίο σπίτι στο υψηλότερο σημείο.
Στην πλατεία του χωριού το υψόμετρο είναι 720μ.

Ο προσανατολισμός είναι ανατολικός και θέση του το προφυλάσσει από τους αέρηδες τους χειμερινούς μήνες. Η έκταση του είναι σχετικά μικρή .Με κατεύθυνση από Ανατολικά προς Δυτικά το μήκος είναι 600. Και από Βορά προς Νότο 900μ. Δηλαδή γύρω στα 55.000…..μ2 περίπου η έκταση του. 
Μέχρι την δεκαετία του 80 τα ορεινά χωριά του Ελικώνα με κατεύθυνση από Ανατολικά προς Δυτικά, δεν είχαν καμία οδική σύνδεση μεταξύ τους. Όπως και προς Νότο. Οι δρόμοι των χωριών κατευθύνονταν Βόρεια προς τον κεντρικό δρόμο που οδηγούσε στην Λιβαδειά. Για τον λόγο αυτό οι κάτοικοι των πιο ορεινών χωριών με μια κίνηση των Διοικήσεων των Συλλόγων δημιούργησαν έναν άτυπο φορέα που αργότερα πήρε την ονομασία ,,ΠΑΝΕΛΙΚΩΝΙΕΣ’’ και που η Νομική τους υπόσταση εκδηλώθηκε με την ‘’ΕΛΙΚΩΝ Α.Ε.’’ που τόσο βοήθησε τα χωριά και τους κατοίκους του Ελικώνα.(Η Ιστορία και έγγραφα των ‘ΠΑΝΕΛΙΚΩΝΙΩΝ’ θα δημοσιευτούν εν καιρώ σε άλλες σελίδες του koukoura gr) Η κίνηση των κατοίκων αυτών είχε σαν στόχο την ένωση των χωριών με δρόμους, με δυο κεντρικούς άξονες, ένας από Ανατολικά-Δυτικά, και ένας Βόρεια-Νότια, και το τέλος του αποκλεισμού τους. Έτσι σήμερα η Αγία Άννα από ένα αποκλεισμένο χωριό της δεκαετίας του 80 είναι ένα χωριό που συναντώνται οι δύο οδικοί άξονες. Από την Κωπαΐδα έως την θάλασσα ,και από την κοιλάδα των Μουσών μέχρι τον Όσιο Λουκά. 
Ο επισκέπτης που έρχεται από την Παλαιά Εθνική Οδό (ΠΕΟ)Αθηνών –Λαμίας, μπορεί να επισκεφθεί πλέον και άλες τοποθεσίες της περιοχής, από τις παραλίες του Κορινθιακού μέχρι την Αράχοβα.