Η θέση του χωριού

Η θέση του χωριού

      Η θέση του χωριού

 Το χωριό Αγία Άννα βρίσκεται στην επαρχία Λιβαδειάς του νομού Βοιωτίας,  είναι κτισμένο σε μικρό οροπέδιο σε υψόμετρο 750μ. στην ορεινή περιοχή του κεντρικού Ελικώνα, στους πρόποδες της υψηλότερης κορυφής του την “Παλιοβούνα” (υψόμετρο 1748 μ.).

 Το χωριό περιβάλλεται από ελατόδασος, δάση Βελανιδιάς (δρυς) και από καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Μικρές φυσικές λίμνες δημιουργούνται από τις βροχές και τα χιόνια κατά τους χειμερινούς μήνες.

 Η σημερινή έκταση της Αγίας Άννας είναι  49800 στρέμματα, από τα οποία 30000 είναι θερινοί βοσκότοποι, 3200 γεωργική γη, 13000 δάσος, 3600 οικοδομημένη έκταση. Το χωριό διαθέτει ακόμα 25000 στρέμματα χειμερινών βοσκοτόπων που βρίσκονται στα παράλια του Κορινθιακού κόλπου (Χειμαδιά).

 Συνορεύει με τα εξής χωριά: Ανατολικά με την Κορώνεια και με την Ευαγγελίστρια, Bόρεια με την Αγία Τριάδα (απέχει 7 χλμ.), Βορειοδυτικά με τον Ελλικώνα, δυτικά με το Κυριάκι  (απέχει 14 χλμ.), Νοτιοδυτικά και Νότια με τα χωριά Χώστια, Θίσβη και Δομβραίνα ( απέχει 14 χλμ). Η Αγία Άννα απέχει 14 χλμ. από τη παλιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, και 28χλμ. από τη Λιβαδειά, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, ενώ η οδική απόσταση από την Αθήνα είναι 120 χλμ.

 Ο Ελικώνας είναι ένα ορεινό συγκρότημα, το οποίο εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά, στο δυτικό τμήμα της Βοιωτίας, καλύπτοντας μία μεγάλη έκταση μήκους 35 χλμ. και πλάτους περίπου 30 χλμ. Έχει στα βορειοδυτικά του τον Παρνασσό, στα νοτιοανατολικά του τον Κιθαιρώνα και στα νότια τον Κορινθιακό Κόλπο. Αποτελείται από πολλές μικρές συμπλεκόμενες οροσειρές, η σημαντικότερη των οποίων είναι ο κεντρικός Ελικώνας με ψηλότερη κορυφή την Παλιοβούνα, η οποία συνδέεται προς τα δυτικά με το Τσίβερι (1560 μ.). 

 Στα ανατολικά του κεντρικού Ελικώνα εκτείνεται η οροσειρά Μοτσάρα με κορυφή τον Ζαγαρά ή Μεγάλη Τσούκα (1527 μ.), η οποία κατά την αρχαιότητα θεωρούνταν ο καθαυτός Ελικώνας. Στις ανατολικές πλαγιές του Ζαγαρά εκτεινόταν «το άλσος των Μουσών», όπου υπήρχε ο βωμός του Ελικώνιου Διός. Βόρεια από το κεντρικό συγκρότημα υψώνεται το βουνό της Μεγάλης Λούτσας (Λιβύθριον όρος, 1488 μ.). Ο Ελικώνας, σύμφωνα με τη μυθολογία, αποτέλεσε κατά την αρχαιότητα την κατοικία των Μουσών, γι’ αυτό οι μούσες λέγονταν και Ελικωνιάδες. Το όνομά του (Ελικών) οφείλεται πιθανότατα στην ελικοειδή διάταξη των οροσειρών του γύρω από τον κεντρικό  Ελικώνα (Ιακωβίδου 2001:9).

 Στον Ελικώνα περιηγήθηκε ο Παυσανίας, του οποίου το έργο αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών για τον ευρύτερο χώρο της Βοιωτίας την εποχή της περιοδείας του στο δεύτερο μισό του 2ου αιώνα μ.Χ. Επίσης, σε σημαντικά τοπογραφικά και αρχαιολογικά στοιχεία της ορεινής περιοχής του Ελικώνα αναφέρονται οι περιηγητές Pouqueville(1826:162-164) και Leake(1835:119-160) κατά την περιοδεία τους στο βοιωτικό χώρο στα τέλη του 17ου και τις αρχές του 18ου αιώνα. Στον ορεινό όγκο του Ελικώνα αναπτύσσονται σήμερα είκοσι οικισμοί. Τα πρώτα ίχνη κατοίκισης στην περιοχή χρονολογούνται στη νεολιθική εποχή από τα όστρακα-θραύσματα που βρέθηκαν στους οικισμούς Θεσπιές και Κορώνεια (πρβ. Κοβάνη 2001α:14).  

 Οι περισσότερες από τις κορυφές του Ελικώνα είναι δασωμένες με έλατα, ενώ υπάρχουν και πολλά μικρά, συνήθως γυμνά, οροπέδια. Ο ορεινός όγκος του Ελικώνα αποτελείται σε πολλά σημεία από ασβεστολιθικά πετρώματα, οι πλαγιές του καλύπτονται από ψηλά δάση ελάτης, από χαμηλότερα δάση δρυός, οροπεδιακές καλλιέργειες και βοσκότοπους. Σύμφωνα με τον Παυσανία (1981:186) ο Ελικώνας αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε ποικιλία βλάστησης βουνά του ελληνικού χώρου, όπου στις πλαγιές του φύονται κάθε λογής φυτά και βότανα. Στις δυτικές και νότιες πλαγιές του Ελικώνα (ευρύτερη περιοχή Διστόμου) υπάρχουν μεγάλα ορυχεία βωξίτη, τα οποία τροφοδοτούν με πρώτη ύλη εργοστάσια παραγωγής αλουμίνας. Ακόμη, στην περιοχή γίνεται εξόρυξη μαρμάρων.